Počeli radovi na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta

Počeli su radovi na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta u Užicu u cilju poboljšanja energetske efikasnosti. Radovi su sufinansirani od strane Evropske unije kroz Program podrške razvoju opština. Ukupna vrednost investicije je 225 000 evra od kojih 150 000 finansira Evropska unija, a ostatak Grad Užice.

Ukupna vrednost radova na rekonstrukciji Narodnog pozorišta je 225 000 evra

Radovi, koji su zbog nedavno završenog 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, počeli tek pre nekoliko dana, po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, trajaće do marta naredne godine.

„Predviđena je zamena fasadne stolarije, kako na kancelarijskom prostoru tako i u holovima, koji su izuzetno visoki, sa velikim staklenim površinama. Planirano je postavljanje termoizlozacije sa unutrašnje strane zidova Pozorišta, u sali i kancelarijskom prostoru. Nakon rekonstrukcije biće značajno smanjeni troškovi grejanja i povećana energetska efikasnost objekta.“-naveo je gradonačelnik.

Kako je zgrada užičkog Narodnog pozorišta deo celokupne ambijentalne celine Trga partizana radovi se izvode uz prethodno dobijenu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Gradonačelnik Petković je naveo da se planira i konverzija kotlarnice Narodnog pozorišta na ekološki prihvatljive energente, ali kako ti radovi koštaju više stotina hiljada evra, tražiće se mogućnost sufinansiranja kroz neki od donatorskih programa.

Direktor tehnike i investiciono-tehničkog održavanja Narodnog pozorišta Užice Marijana Zorzić Petrović je navela da će probe predstava za vreme radova biti izmeštene sa Velike scene na Malu scenu i u probnu salu, dok će predstave biti igrane na Maloj sceni i u Kulturnom centru na Zlatiboru.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.